fbpx

Skiter i fin yta – min trädgård är inte perfekt

Välkommen till min trädgård! Jag är alldeles för dålig på att visa bilder därifrån, säkerligen för att jag vill bara visa fin yta, inte allt som ligger och borde åtgärdas, och inte alls är så fint att titta på. Men nu är jag lite mer boostad till att faktiskt vara en hel människa, dvs en som har fel och brister , och som öppet pratar om det. Läste det här, och fick en viktig påminnelse att livet inte är bara yta. Ju mer vi låtsas att allt är alltid bra hos oss själva och hos våra medmänniskor desto större är risken att någon mår riktigt dåligt i sin ensamhet.

Ogräs i trädgården är ju inte särskilt avancerat problem, men det börjar där… strävan efter perfektion som bara orsakar stress och elände. Vem vill vara perfekt förresten? För mig känns en perfekt människa hal och oäkta – för det finns ingen som är perfekt, de som låtsas det måste dölja något. Bättre att visa alla sina sidor tycker jag. Det blir lättare att andas helt enkelt. Okej, det var dagens kloka ord… nu till trädgården. Den mänskliga :)

Projekt odlingslådor

Ska målas/betsas så de blir lite mörkare och snyggare.

Rensas från ogräs och hallon som spridit sig något enormt med rotskott.

Ny jord och kogödsel, sedan köpa och plantera småplantor. Driver inget själv för att de bara dör och orsakar stress.

Projekt gång

Har en stor rabatt som blev till när vi renoverade huset och gjorde om i trädgården. Fick stora högar med gräsmatta som blev över – det fick bli en upphöjd avlång rabatt. Som inte varit helt enkel att handskas med. Gräset har vuxit ÖVERALLT och det REKORDSNABBT. Så tänk två gånger när du använder gräsmattabitar som grund i rabatter. Täck riktigt ordentlig så inte gräset får ljus eller luft. Se bilden under…längst ner i vänstra hörnen… gräset frodas och jag får andnöd… (bilden är från förra året, syrenen har knoppar nu, men blommar inte än).

Projekt “hörnan längst bort” 

Vill gärna få till fina prunkande rabatter i en hörna där det tidigare växte en enorm bok. Kvar finns stor stubbe och en rätt så skuggig hörna… har grävt ett par mindre rabatter, men de saknar de där prunkande växterna. Kan inte bestämma mig vad som ska vara där. Har en begränsad budget också så det blir säkert sticklingar från de andra rabatterna… fast jag skulle ju vilja ha lite variation… ja, ni hör… får nog fundera lite till, och se om jag kan byta till mig några roliga perenner.

Projekt pimpa växthus

Fick ett gammalt miniväxthus från snällaste grannar och vill odla tomater och gurka där. Samtidigt säger mitt estetiska sinne att här behövs det en liten make over, en twist, för att hotta upp växthuset.

Projekt tegelgång

Såhär blir det när otålmodiga jag sätter igång, en fin, men inte ordentligt grundad, gång. Nu ska gången fortsätta, och jag har fortfarande skaffat material att grunda med med (stenkross, sand) . Vad tror vi, kommer jag att ta mig i kragen och göra “by the book”, eller bara köra och svära efteråt… Ser ni de fula buxbomen till höger? Har fått många kommenterer att de borde kasseras efter buxbomssjukan, men jag varken vill eller kan… de lever ju och skjuter nya skott. Klart de får vara kvar och växa till sig fina och starka igen.

Projekt örtrundeln

Har fått lära mig via den hårda vägen att gammalt tegel fixar vintern sådär. Många vittrar sönder helt enkelt när vattnet tränger i det porösa materialet, och när det fryser till så går de sönder. Alla timjanplantorna har dött, och citronmelissen håller på att ta över. Persiljan hinner inte växa till sig förrän sniglarna äter upp den…

 

Sådana projekt har jag bland annat, plus sortera äppelgrenar och bygga staket med dem, försöka ta död på pennigbladet som slingar överallt…

Jobbigt jag fick det låta, men inser nu att det är ju såhär trädgårdsliv är. Det tar ju aldrig slut. Och roligt är det. Får bara sänka kraven helt enkelt. Inte jämföra med vad alla andra gör i sina “perfekta” trädgårdar, utan njuta av min egna oas på mitt sätt. Och visa den som den är, lika operfekt som jag :)

Kram till dagen och skit i den där polerade ytan ni med :)

Tags:
6 Comments
 • Malin Nyman

  5 maj, 2018at08:15 Svara

  Vad uppfriskande och helt ärligt inslag Minna, I like! ❤️
  Kram Malin

  • Blomsterverkstad

   11 oktober, 2018at10:51 Svara

   hahaha, tack rara Malin <3

 • Jill

  7 maj, 2018at23:46 Svara

  Tycker din trädgård är fantastisk och inspirerande – härligt när allt inte är för tillrättalagt?

  • Blomsterverkstad

   11 oktober, 2018at10:52 Svara

   Hej Jill och den vilda trädgården! Visst är det perfekta fint, men hos någon annan :) Tack att du tog dig tid att kommentera! (förlåt att jag inte svarat tidigare, hittade dessa kommentarer precis, ny på WordPress…)

 • Annika Andebark

  2 juni, 2018at09:18 Svara

  Vilket underbart inlägg!!! Känner så väl igen mig! Och så härligt att få möjlighet att följa dina projekt!!!

  Jag bor också i Skåne. Vore superkul att få besöka din trädgård någon gång. Du är varmt välkommen till Billesholm (bredvid Sveriges största cykelaffär ;) )

  • Blomsterverkstad

   11 oktober, 2018at10:48 Svara

   Hej Annika! Tusen tack för din härliga kommentar :) Kommer jättegärna förbi och du är välkommen hit.. till röran :) Vi håller kontakten och planerar vidare! Kram!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.