Payment with Klarna Payment with Swish
Fri frakt order över 850:- / Hämta själv / Frakt fr 51:-

Såhär fungerar en blomsterfakir, kenzan

|20/02, 2021

Såhär fungerar en blomsterfakir, kenzan

Vacker vas (om någon undrar så kommer den från Sthål) , några blommor och lite grönt (ranunkel, kungsängslilja och småbladig eukalyptus, köpta hos Johanna på Pretty Flowers). Där har vi dagens ingredienser. Men så fort vi börjar arrangera blommorna, är det uppenbart att antingen får vi byta vas, eller klippa ner stjälkarna...


För såhär är det ju inte särskilt snyggt. Inte enligt mig i alla fall. Som sagt, jag hade kunnat byta vas, eller klippa stjälkarna, men det vill jag ju inte.

Ett sätt att lösa problemet heter fakir. Eller blomsterfakir, kenzan som det kallas i landet där uppfinningen kommer från eller frog som det heter i engelsktalande länder..


Fakiren är en metallplatta av rostfritt stål och massa spikar på. Man stoppar stjälkarna i spikarna, och där står dem. Fakir finns i olika former och storlekar. Här har jag en liten på 40mm i diameter, perfekt till mindre antal blommor, funkar till båda färska snittblommor och torkat. Jag hade kunnat arrangera direkt i vasen, men gjorde det utanför bara för att. Fakiren satt fast utan problem när jag flyttade hela härligheten till vasen. 


Från wikipedia: En kenzan, även kallad taggig groda, är en specifik anordning som används i den japanska konsten att blomsterarrangemang ikebana för att fixa blommorna i behållaren. Den består av en tung blyplatta med uppförda mässingsnålar där stiften är fästa. Namnet kenzan betyder bokstavligen svärdberg.

Hoppas ni får enchans att testa, verkligen bra för kreativiteten!

Gladkram,

Minna

Här hittar du Blomsterverkstad på sociala medier