fbpx

Har du fått stockrosfrö

Har du fått ett brev med stockrosfrön från mig? Här ovan kan ni se vad just ditt kuvert innehåller.

Mitt odlingsstrategi: härma naturen! Mina stockros frösår sig själva i närheten av originalplantorna, alltså lika bra att göra likadant.

Jag skulle således lägga fröna ut i rabatten, och lite sand ovanpå för att veta var de ligger. Sen är det naturen som sköter resten.

Men det sägs också att man inte ska lägga alla ägg (frön) i samma korg. Kanske en ide att försöka driva några upp till våren. Har aldrig gjort det själv så där kan jag inte säga vad som funkar bäst.

Så dem i vanliga krukor nu, med en lite magrare jord i. Blanda då plant/krukväxtjord till hälften med såjord, så får du en bra blandning.

Vattna igenom krukorna ordentligt och sätt frön 3ggr fröets storlek och djupt. De kommer gro ganska snart. Ta inte in krukorna, utan låt dem stå ute. Gärna norr om huset. Där kan de stå hela vintern sen. Se bara till så att det inte torkar ut helt i krukorna, men naturen brukar kunna sköta det där ganska bra själv…

I december skadar det inte om du täcker krukorna med vinterväv eller juteväv.

Till våren planterar du sen ut dem allt eftersom de kommer upp, på sina riktiga platser. Med lite tur, kommer de blomma nästa sommar, annars blommar de sommaren efter.

Stockrosor räknas som tvååriga. Bladrosett första året och blommor andra året. Vill man att de ska komma flera år, bör man klippa blomstjälken innan första blomman har vissnat, då kan de blomma ett år till. Annars får man ha nya sådder varje år, så man ha en blomning varje år.  

Lycka till nu där ute! Hoppas det blommar så småningom hos er! Kram!

Tags:
4 Comments
 • Marika

  1 oktober, 2019at13:50 Svara

  Hej Minna!
  Tusen tack, fröna kom idag med posten. Skall ta väl hand om dem.
  Ha det bra /Marika

  • Blomsterverkstad

   5 oktober, 2019at13:47 Svara

   Håller tummar och tår att de gror 💚

 • Marita Malmborg

  21 juli, 2020at16:43 Svara

  Kan man sätta stockrosors nui kruka och ha dom i växthuset.? Och ha dom kvar där alltså inte plantera ut i rabatt

  • Blomsterverkstad

   22 juli, 2020at14:02 Svara

   Menar du plantor eller frön? Jag har faktiskt aldrig testat ngt av alternativen, låter dem växa i rabatterna, flyttar bara dit jag vill ha dem. Ser inte varför det inte skulle kunna fungera att ha i kruka i växthus, bara man kommer ihåg att vattna. Lycka till!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.