fbpx

7 vackra höstkrukor att fixa själv

Hög tid för höstblommor

Om ni är lite om jag så är höstkrukorna minst lika viktiga som sommarkrukorna. Men man vill ju inte gärna släppa taget av sommaren så byta till höstblommor dröjer…Men nu börjar det faktiskt bli hög tid, sommarblommorna börjar hänga riktigt ordentligt nu.

Jag har samlat ett gäng olika typer av höstkrukor för att maxa inspirationen. För visst är vi olika, och har olika behov och förutsättningar. Hoppas du hittar en som du gillar, berätta gärna vilken är din favorit :)

Allmänt om plantering och skötsel av höstblommor

Höstblommor kommer ju inte växa något så det viktiga är att rötterna är varma och lagom fuktiga. Ibland glömmer man vattna i tron att nu är det höst och det regnar, men i själva verket står krukorna i solen och i vinden och speciellt små krukor torkar rekordsnabbt då.

Höstblommorna behöver ingen extranäring heller, de ska inte växa, bara vila och vara vackra.

Kylan tar olika hårt på växterna – grundregeln är att ju mer förädlad och fin, desto sämre tål de kyla, småblommiga tål kyla bättre än storblommiga och växter med tjocka läderaktiga blad tål kyla bättre. Men sen finns det ju alltid undantag….

Triss med kornell

Samla tre olika krukor,men dekorera de med samma material – här kvistar av röd kornel som jag använt på lite olika sätt: en krans runt krukan, konformat med instuckna pinnar och sist en lite mer abstrakt lek med de coola röda kvistarna. Blommor i krukorna är cyklamen längst ned till vänster, taklök och minicyklamen till höger samt ljung och hebe längst bak.

En färgsprakande korg (som du också kan snickra själv)

Lätt som plätt, och fint som snus :) Skaffa en mindre trälåda eller snickra en själv och fyll det med höstfavoriter. Lägg gärna en bricka eller plast på botten som samlar lite lagom med vatten, inte så att rötterna drunknar, men som hjälper att hålla konstant fuktighet. Du kan också plantera i jord, men det orkar jag sällan, de håller varandra varma i lådan, det är det viktigaste. Här har vi krysantemum längst fram till höger, tre olika cyklamen och längst bak ljung och aster.

Blomsterbord – leka blomsteraffär :)

Jag tycker det är så kul att få lite blomsteraffärstämning hemma, därför är det ofta jag fyller ett helt bord, och dekorerar lite runtom också. Två lådor fyllda med blommor, aster ljung och murgröna i den översta, ljung och cyklamen i den nedersta. En krans, savoykål, småpumpor och pärlljung fyller ut fint.

En till trälåda :)

Fast med ljung, aster, pärlljung toppat med små kronärtskockor.

Smådekorationerna ger färg

När du planterar en höstplantering tänk att ha blommorna som bas och sen lägger du till lite färgklickar med vad du nu har där hemma. Här färgglada löv, kvitten och prydnadsäpplen. I själva planteringen hebe, pärlljung (ja! Favorit!) samt prydnadskål.

All in med prydnadskål och hebe

Dessa två passar så bra ihop, en småbladig och den andra med sina stora blad… kontraster ni vet! Alltid effektfullt och skapar både spänning och samtidigt harmoni.

Kål + kål = coolt

Kål kommer starkt, båda i mat och som dekoration. Kul med ätbart i kruka. Kål tår kyla fenomenalt och är bara så snyggt. Dekorera med halm, och ge samtidigt lite värme till växterna.

Låg korg funkar också

Om du vill ha en dekoration på bordet så funkar en lägre korg utmärkt – just pga -att växterna behöver inte så mycket näring såhär på hösten, de ska ju inte växa. Här alunrot, prydnadskål och aaargghh, vad heter nu den där lila blomman igen…

Hoppla, det blev visst åtta olika krukvarianter :) Men det skadar väl inte. Tänker tvärtom lägga till ett par länkar till mina favoriter som alltid har de finaste höstplanteringar, och trädgårdar:

Kolla här, här och här. Tipsa gärna mig om dina favoritblomsterbloggar, jag tycker det har tunnats ut rätt ordentligt på den fronten.

Sist men inte minst – tack för att du tittade förbi, ha en underbara dag!

 

 

No Comments

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.